| Contact |

DE GESCHIEDENIS VAN HET ORKEST SCARAMOUCHE

Voorgeschiedenis

In 1964 ondernam de Commissie Avondmuziek te Eelde een poging om te komen tot een "Eigen ensemble" met daarin opgenomen een groepje muzikanten uit de Vereniging van Huismuziek. Na concerten in Delfzijl en Eelde strandde deze poging.

Oprichting in 1967 en gestage ontwikkeling

Een tweede poging van de Commissie Huismuziek had meer succes. Op 21 september 1967 startten de repetities van een nieuw "Eigen Ensemble" onder leiding van Sybrand Poort ('67-'71). Dit ensemble heeft tot nu toe bestaan onder de namen Eelder Kamerorkest Scaramouche, Kamerorkest Scaramouche, Eelde en sinds 2002 onder de naam Symfonieorkest Scaramouche. Over de naam Scaramouche meer aan het eind van deze pagina. In 1967 bestonden wij uit: 4 violen, 1 cello, 1 contrabas, 1 piano, 4 dwarsfluiten, 2 altblokfluiten, 1 hobo, 1 klarinet en 1 trompet. In de jaren 70 veranderde de samenstelling onder de dirigenten Ab Weegenaar ('71-'74) en Anton Stulp ('74-'79) in de richting van een klassiek kamerorkest; strijkers, dubbel hout en het liefst 2 trompetten en 2 hoorns.

Dirigenten Poort en Wassink
Dirigenten Sybrand Poort (l.), de eerste, en Arjen Wassink
Scaramouche in 1992 met Wijnstra
1992 bij repetitiezaal Punthoes, Eelde (uit fotoalbum Scaramouche 1991-98)

Het repertoire van de laatste jaren, vooral sinds dirigent Tjalling Wijnstra (1991-2005), vraagt vaak ook om trombones, tuba's, pauken, slagwerk en een harp. Voor de concerten kan een beroep gedaan worden op een redelijk vaste groep invallers.

Van barok naar veelzijdig

Aanvankelijk lag het accent van de repertoirekeuze vooral op de barok, aangevuld met eenvoudige klassieke en twintigste-eeuwse composities. Later verschenen symfonieën en concerten van Haydn, Mozart en Schubert op het toneel. Als de rol van de strijkers in het repertoire te groot dreigde te worden, werd dit gecompenseerd door aparte stukken voor blazers (Dvorak, Gounod, Arnold). toen het orkest verder groeide verschenen Berlioz, Brahms, Dvorak, Puccini, Poulenc en Prokofiev op het programma. Enige hoogtepunten waren: Balletsuite, Strategier 1978; Pianoconcert KV 491, Mozart 1981; Messa di Gloria, Puccini 1993; Scaramouche, Milhaud 2002; Gloria, Poulenc 2004.
Onder leiding van Arjen Wassink (2005-2012) traden we ook weer met jonge solisten op, tweemaal met een koor, en voerden we muziek van orkestlid Jacqueline Reisel uit, o.a. "Reisels Nigoen" (afspelen arr. Rob Smit)

Compositie voor ons

Uit bestaande thema's over Scaramouche componeerde Peter Greve in 2019 voor ons Scaramuccia, toegenseden op onze bezetting.

Tjalling Wijnstra
Zie fotoalbums Scaramouche 1991-98 en Scaramouche 2001-05

Dirigenten

Solisten en koren

Wilma van der Wardt

Soms maakten de solisten deel uit van het orkest zoals Tjits Braaksma (piano) en Maaike Zimmerman (cello), een enkele keer was het de dirigent zelf, zoals Sybrand Poort (viool) of Ab Weegenaar (fagot). Meestal waren het muziekstudenten onder wie Wilma van der Wardt (cello), René Berman (cello), Pauline Oostenrijk (hobo), Karlien Bartels (cello) en Annemarijn Abbink (harp).
De volledige lijst solisten staat op de pagina concerten.

Pauline Oostenrijk Annemarijn Abbink
Pauline Oostenrijk (l.), en Annemarijn Abbink

Scaramouche heeft ook met verschillende koren samengewerkt: in Eelde in het kader van Avondmuziek en Nieuwjaarsconcerten, verder met Camerata Vocale uit Assen (1984), Richardkoren (1987/88), UDI uit Hardegarijp (1993. 1996), Fin de Siècle uit Friesland (1999-2004; door Tjalling Wijnstra opgericht), Animato uit Leeuwarden (2005) en in 2007 en Panta Rhei, Groningen (2006. 2017). Zie verder de lijsten concerten, werken en solisten.

Symfonieorkest Scaramouche 2006 in Vries
Applaus in de Nederlands Hervormde Kerk, Vries 2006

Kwaliteit en gezelligheid

In de loop der jaren hebben we veel vergaderd en gestreden over: staat de gezelligheid of de kwaliteit voorop en over optreden in gewone, nette kleren of in het zwart, heffen we ons op of gaan we door en worden we een echte vereniging? Scaramouche is nu een echte vereniging, die concerten geeft in het zwart, terwijl het publiek in het algemeen tevreden is over de kwaliteit. De gezelligheid heeft onder dit alles niet geleden.

De naam Scaramouche

Scaramouche 17e eeuwse ets
 Scaramouche, 17e eeuwse ets
Deel titelblad Van Riemsdijk Oud-NL Suite
In 1969 uitgevoerde suite met deel "Scaramouche"

SCARAMOUCHE is een in het zwart geklede, bombastische figuur uit de vroegitaliaanse Commedia dell'arte. Composities geïnspireerd door Scaramouche zijn van J.C.M. van Riemsdijk en Darius Milhaud, uitgevoerd door ons orkest in respectievelijk 1969 en 2002. Na de uitvoering van 1969 kwam Scaramouche in de naam van het orkest.

SCARAMOUCHE
deel 3, Brazileira (2'33") uit ons concert 2002:
Demo afspelen
Van Riemsdijk Oud-NL Suite deel 7 Scaramouche thema
Thema van deel 7 SCARAMOUCHE uit de Oud-Nederlandse Suite van Van Riemsdijk (elektronische weergave afspelen)
CONCERTEN

Voor laatste nieuws

zie pagina concerten

SCARAMOUCHE OP FACEBOOK


ORKESTNIEUWS

Zie op pagina repetities

 

2