how to create a web page for free

Over ons

Wie zijn wij -- Lid worden -- Geschiedenis -- Dirigenten -- Naam
Scaramouche wil als amateurorkest boeiende muziek op hoog niveau uitvoeren (zie wat we zoal speelden). Maar wij willen vooral op een prettige manier met elkaar musiceren. Interesse? Kijk dan bij Lid worden. Ken je een mogelijk geïnteresseerde? Stuur dan s.v.p. onze flyer door.
Het orkest bestaat momenteel uit eerste en tweede violen, altviolen, celli, fluiten, hobo, klarinetten, fagotten, hoorn, en het orkest heeft eigen pauken en slagwerk.

De instrumentalisten waar verder behoefte aan is, bijvoorbeeld koper, of een harp worden voor de concerten toegevoegd. Een aantal van hen speelt al jaren mee. De leden komen uit Drenthe, Groningen en Friesland. Afspraken over carpoolen zijn goed mogelijk. We repeteren op dinsdagavond in Peize (zie verder).

Traditie is een repetitieweekend in het 13e eeuwse kerkje op de wierde van Fransum in de eerste maanden van het kalenderjaar. We genieten van de akoestiek en ervaren hoe de tot dan gerepeteerde muziek eigenlijk klinkt.

De statuten zijn te lezen in een pdf-bestand (4,7 MB).


Scaramouche is lid van de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten. Op de FASO-website vind je veel links over muziek. Op de website kun je je aanmelden voor de elektronische FASO-Nieuwsbrief.

Top pagina>  

FASO logo
Symfonieorkest Scaramouche

Voor de kerk van Fransum 17  februari 2024 (foto Gjalt Welling)
Link naar deze foto op volle resolutie, en een andere,

Concert Scaramouche 22 apr 2019

Concert 22 april 2019 in de Doopgsgezinde Kerk, Groningen (laatste voor de corona tijd)

Lid worden
We hebben plaats *) voor hobo, trompetten, meer violen/altviolen, contrabas en een paukenist (het orkest heeft eigen pauken en enig slagwerk).
Ben je gevorderd op je instrument en geïnteresseerd om op een vacante plaats mee te spelen, neem dan contact op met een bestuurslid. Kom eens langs op een repetitie (luisteren of spelen) om te kijken of het orkest bij je past. Zie ook wat het orkest zoal heeft gespeeld. Wij repeteren op dinsdagen in het Dorpshuis Peize,
 
*) Bespeel je een instrument waarvoor niet meteen plaats is dan bewaren we je gegevens op de wachtlijst.

Je/onze beslissing over lid worden hoeft niet direct. Wederzijds kennismaken gaat bij ons als volgt:
Als je bij Scaramouche wilt komen spelen dan hoef je geen auditie te doen. Je wordt eerst drie maanden aspirant-lid (desgewenst kan dat langer) en je betaalt dan nog geen contributie. Meespelen vinden wij namelijk de beste manier om er achter te komen of het orkest bij je past en andersom. Als beide partijen daar positief over zijn, dan word je lid en betaal je voor dat seizoen alsnog vanaf het moment van meespelen naar verhouding contributie. Het mooiste is om direct vanaf de start van een nieuw seizoen - in september dus - aspirant-lid te worden. Want als je later begint, zijn er uiteraard minder repetities tot de concertdata in het voorjaar om je partijen in te studeren.

Top pagina>
Geschiedenis
Voorgeschiedenis
In 1964 ondernam de Commissie Avondmuziek te Eelde een poging om te komen tot een "Eigen ensemble" met daarin opgenomen een groepje muzikanten uit de Vereniging van Huismuziek. Na concerten in Delfzijl en Eelde strandde deze poging.

Oprichting in 1967 en gestage ontwikkeling
Een tweede poging van de Commissie Huismuziek had meer succes. Op 21 september 1967 startten de repetities van een nieuw "Eigen Ensemble" onder leiding van Sybrand Poort ('67-'71). Dit ensemble heeft tot nu toe bestaan onder de namen Eelder Kamerorkest Scaramouche, Kamerorkest Scaramouche, Eelde en sinds 2002 onder de naam Symfonieorkest Scaramouche. Over de naam Scaramouche meer aan het eind van deze pagina. In 1967 bestonden wij uit: 4 violen, 1 cello, 1 contrabas, 1 piano, 4 dwarsfluiten, 2 altblokfluiten, 1 hobo, 1 klarinet en 1 trompet. In de jaren 70 veranderde de samenstelling onder de dirigenten Ab Weegenaar ('71-'74) en Anton Stulp ('74-'79) in de richting van een klassiek kamerorkest; strijkers, dubbel hout en het liefst 2 trompetten en 2 hoorns.
Het repertoire vraagt vooral sinds de jaren 90 om extra instrumenten: pauken, slagwerk, koperen blaasinstrumenten, harp. Voor de concerten kan een beroep gedaan worden op een redelijk vaste groep. Het lenen van pauken en slagwerk was arbeidsintensief. Uiteindelijk schaften we zelf pauken (2010) en slagwerk (2012) aan.

Van barok naar veelzijdig
Aanvankelijk lag het accent van de repertoirekeuze vooral op de barok, aangevuld met eenvoudige klassieke en twintigste-eeuwse composities. Later verschenen symfonieën en concerten van Haydn, Mozart en Schubert op het toneel. Als de rol van de strijkers in het repertoire te groot dreigde te worden, werd dit gecompenseerd door aparte stukken voor blazers (Dvorak, Gounod, Arnold). toen het orkest verder groeide verschenen Berlioz, Brahms, Dvorak, Puccini, Poulenc en Prokofiev op het programma. Enige hoogtepunten waren: Balletsuite, Strategier 1978; Pianoconcert KV 491, Mozart 1981; Messa di Gloria, Puccini 1993; Symfonie nr. 8, Dvorák 1998; Foglie giú Foglie, Wijnstra 2000; Scaramouche, Milhaud 2002; Gloria, Poulenc 2004; Nuits d’été, Berlioz 1998, 2015; Requiem, Rutter 2017; De geschiedenis van het olifantje Babar, Poulenc 2018; Danses sacrée et profane, Debussy 2019.
Geregeld traden we met een jonge solist op. Verschillende keren werkten we samen met een koor.
In 2007 en 2008 voerden we muziek van orkestlid Jacqueline Reisel uit, o.a. "Reisels Nigoen".
In de loop der jaren hebben we veel vergaderd en gestreden over: staat de gezelligheid of de kwaliteit voorop en over optreden in gewone, nette kleren of in het zwart, heffen we ons op of gaan we door en worden we een echte vereniging? Scaramouche werd een echte vereniging, die concerten geeft in het zwart, terwijl het publiek in het algemeen tevreden is over de kwaliteit. De gezelligheid heeft onder dit alles niet geleden.

Composities voor ons
Arnold Veeman componeerde voor ons in 2012 Le Désir de Collioure. 
Uit bestaande thema's over Scaramouche componeerde in 2019 Peter Greve (1931-2021) voor ons Scaramuccia, toegesneden op onze bezetting.

Top pagina>


Dirigenten
2022- David van Roijen (foto)
2014-2022 Luuk Dijkhuis
2012-2014 Tjalling Wijnstra 
2005-2012 Arjen Wassink 
1991-2005 Tjalling Wijnstra
1988-1991 André Cats
1981-1988 Peter Berman
1981 Marinus Verkuil
1979-1981 Willem Wijnbergen
1974-1979 Anton Stulp
1972-1974 Ab Weegenaar
1970-1971 Sybrand Poort
1969 G. van der Meer
1967-1969 Sybrand Poort

Top pagina>

David van Roijen
De naam Scaramouche
SCARAMOUCHE is een in het zwart geklede, bombastische figuur uit de vroegitaliaanse Commedia dell'arte. Composities geïnspireerd door Scaramouche zijn van J.C.M. van Riemsdijk en Darius Milhaud, uitgevoerd door ons orkest in respectievelijk 1969 en 2002. Na de uitvoering van 1969 kwam Scaramouche in de naam van het orkest.

In 1969 uitgevoerde suite met deel "Scaramouche"

Scaramouche, 17e eeuwse ets

Thema van deel 7 SCARAMOUCHE uit de Oud-Nederlandse Suite van Van Riemsdijk (elektronische weergave afspelen)

Top pagina>